EnsembleLosCriollos

ARGENTIJNS PROGRAMMA in de SCHOUWBURG

Op 10 december 2016 presenteerde Toonkunst Gouda o.l.v. Leo Rijkaart een Argentijns programma, met muziek van twee componisten uit dat gigantisch grote Zuid-Amerikaanse land. Het ging eerst om twee bekende composities voor koor, solisten en ensemble van een en dezelfde componist: Ariel Ramirez. Van hem werd eerst de bekende en bij veel koren zeer geliefde Misa Criolla, gecomponeerd in 1964, uitgevoerd. De naam betekent Creoolse mis, waarbij de titel 'Criolla' staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. Die mengeling is te horen in de zeer gevarieerde volksmuziek van het land, waarop de Misa Criolla is gebaseerd.

Daarna voerden koor en solisten eveneens van Ramirez zijn versie van het Kerstverhaal uit: de cantate Navidad Nuestra, zo toepasselijk voor die tijd van het jaar. De cantate bestaat uit 6 liederen die elk een episode van het kerstverhaal vertellen, van de aankondiging aan Maria tot en met de vlucht naar Egypte. De cantate werd in dezelfde tijd als de Misa Criolla gecomponeerd en is eveneens gebaseerd op Argentijnse folkloristische muziek: de 6 liederen hebben elk het ritme van een Zuid-Amerikaanse dans.
Van een andere orde was het stuk dat Toonkunst Gouda na de pauze ten gehore bracht: de Misa a Buenos Aires (ondertitel: Misa Tango), gecomponeerd in 1995/1996 door de jongere componist Martín Palmeri. Dit is een ‘traditionele’ Latijnse mis, met de bekende delen Kyrie-Gloria-Credo-Sanctus-Benedictus-Agnus Dei. De Mis is melodisch en ritmisch gecomponeerd in de stijl van de Tango Nuevo, naar het voorbeeld van de beroemde Astor Piazzolla (in Nederland o.a. bekend van Adios Nonino!). Maar tegelijkertijd wordt er gebruik gemaakt van veel vormen uit de traditionele kerkmuziek: een aantal delen is bijvoorbeld gecomponeerd als puur klassieke fuga.
Toonkunst Gouda prees zich gelukkig met de medewerking van de Argentijnse zangeres (en dirigente van ons zusterkoor Coro d’Oro!) Alexandra d’Espinoza en van de zanger Sebastiaan Brouwer, ook al een specialist in Zuid-Amerikaanse muziek. Ook werden enkele soli gezongen door de 11-jarige jongenssopraan Nicolaas Brouwer. Het koor werd begeleid door het ensemble Los Criollos o.l.v. Fred Abbingh; voor de betekenis van de naam van het ensemble: zie hierboven! Voor deze gelegenheid werkten zij samen met de vaste pianist van Toonkunst: Martin van Broekhoven. Samen met de solisten verzorgden zij ook enkele optredens tussen de koorgedeelten in. Om het publiek nogeens extra in Tangosfeer te brengen werd men na de pauze bovendien verrast door een danspaar dat twee originele Argentijnse tango’s uitvoerde!

Weihnachtsoratorium in de Sint Jan

Op 11 december 2015 was het 'Gouda bij kaarslicht' met de kerstsfeer van licht en donker, hoop en nieuw leven. Toonkunst Gouda bracht die avond in de St. Jan drie cantates uit het Weihnachtsoratorium van Bach. In het Weihnachtsoratorium verbeeldt Bach het bijbelverhaal van de geboorte van Jesus tot de komst van de drie koningen. Toonkunst Gouda zingt de cantates voor eerste en tweede Kerstdag en voor Nieuwjaarsdag. Elke cantate heeft een eigen sfeer en daarbij passende instrumentele bezetting. De eerste cantate opent met het bekende feestelijke openingskoor “Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage”. De pastorale symfonia van de tweede cantate “Und es waren Hirten in derselben Gegend” tekent de sfeer van de engelen, die aan de herders verschijnen en God prijzen. De cantate uit het Weihnachtsoratorium voor Nieuwjaarsdag is “Fallt mit danken, fallt mit Loben”.

Soirée musicale in de Goudse Schouwburg!

Op 26 september 2015 heeft Toonkunst Gouda in samenwerking met de zeer bekende zangeres Tania Kross een uitvoering gegeven waarin operamuziek centraal stond. Dit concert heeft plaatsgevonden in de Goudse Schouwburg.