Jubileum activiteiten 2018

Toonkunst Gouda bestond in 2018 100 jaar en trad tijdens het jubileumjaar vaker naar buiten dan ooit. 'Zo zag het publiek Toonkunst Gouda nog nooit', aldus de enthousiaste jubileumcommissie.

De aftrap voor het eeuwfeest was op dinsdagavond 13 maart in het repetitielokaal van Toonkunst Gouda in de Vrije School de Ridderslag. Die avond werd een 120 pagina tellende glossy gepresenteerd. "De glossy is net zo veelzijdig als wij, met leuke anekdotes, een korte terugblik in de geschiedenis van Toonkunst Gouda, maar ook spraakmakende interviews met onder meer Tania Kross en Miranda van Kralingen. Kortom, een echt collector's item voor iedere muziekliefhebber," aldus Ingrid Moons van de jubileumcommissie. De creatieve zeskoppige jubileumcommissie, onder wie Hans Sluijs, Ingrid Moons en Ineke Volbeda, kreeg twee jaar geleden carte blanche om invulling te geven aan het jubileumjaar. Door de creativiteit van de commissie is dit meer dan gelukt. Gedurende het hele jubileumjaar vond -met uitzodnering van augsutus) iedere maand een activiteit plaats. "We gaan ons komend jaar veel meer laten zien en bovendien in verschillende gedaantes," verklapt Ineke Volbeda. "We zijn immers veel meer dan een oratoriumkoor."

Zo stond op 12 mei een 'bakfietsconcert' in de Goudse binnenstad op het programma, met medewerking van de Goudse kunstenaar Jan Mostert, op maandagavond 9 juli was er een openluchtconcert met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en in het najaar een minitournee langs de Goudse zorgcentra. Dit jaar vonden er maar liefst twee jubileumconcerten plaats, in de Goudse Schouwburg (2 juni) en in de Sint Janskerk (8 december). Het repertoire van 2 juni was samengesteld naar aanleiding van suggesties van de leden, waardoor een verrassende mix ontstond van verschillende muziekstijlen van de 18e tot de 20e eeuw. We hadden het geluk dat onze dirigent Leo Rijkaart ook graag 'out of the box' denkt en nieuwe uitdagingen niet schuwt. "De lat ligt hoog, maar we kunnen het aan. Een eeuwfeest vier je maar één keer en bovendien moet het ook een cadeautje voor Leo worden. Want eerder heeft Leo Rijkaart aangegeven aan het einde van dit jubileumjaar te zullen stoppen als dirigent van Toonkunst Gouda. Hij heeft het koor precies 25 jaar lang begeleid en de kwaliteit naar een hoog niveau gebracht. We zullen hem erg gaan missen, maar respecteren zijn besluit," stelde Hans Sluijs. "Aan de andere kant zag je dat verjonging binnen ons koor ook op gang is gekomen. Hopelijk hebben alle activiteiten tijdens ons jubileumjaar hieraan bijgedragen"

Hieronder staat een beschrijving van de uitgevoerde activiteiten voor het jubileumjaar, waarbij Toonkunst Gouda zich met name heeft gericht op de bewoners van Gouda en omstreken. Ook werden de inwoners van Gouda van jong tot oud bij diverse activiteiten betrokken en konden bij een aantal daarvan zelf meedoen. 

rabo full colour logo jpg

Het daadwerkelijk doorgaan van enkele activiteiten was mede afhankelijk van de financieringsmogelijkheden. Donaties van het Rabofonds Gouwestreek, van het Prins Bernhard Cultuurfonds en van Audi Van Beynumlogoaudivanbeynum hebben aan de viering van het Jubileumjaar een belangrijke bijdrage geleverd!  .
 

 

  • Jubileumconcert op 2 juni 2018 in de Goudse Schouwburg met medewerking van Holland Symfonie Orkest en solisten met hoogtepunten van de afgelopen jaren, een zeer gevarieerd programma van Mozart tot Vaughan Williams;

  • Korte ludieke optredens op zaterdag 12 mei 2018 in het centrum van Gouda ('bakfietsconcert');

  • Maandagavond 9 juli 2018 optreden met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Er werd een compositie van hem uitgevoerd voor koor, koperkwintet, piano en mobiele (rijdende) beiaard;

  • Jubileumdag met workshops voor en door leden van Toonkunst Gouda en publiek op 1 september 2018 in Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda. Er was een 15-tal workshops van elk tweemaal een uur onder leiding van ervaren docenten;

  • Optreden in de Agnietenkapel op zaterdag 6 oktober 2018 van 12.00 - 13.00 uur met medewerking van leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij Gouda. Het betrof een optreden met het Iers ensemble Fairy Queen en het Klezmer-ensemble Gold Faden;

  • Groots concert in de Sint Janskerk op 8 december 2018 met een uitvoering van de Messiah van G.F. Händel met medewerking van Holland Symfonie Orkest en solisten;

  • Optreden op Kaarsjesavond Gouda, 14 december 2018 met mobiele beiaard, pauken en trompetten. Uitgevoerd werd o.a. een het Hallelujah van G.F. Händel, waarbij ook Tania Kross meezong.

  • Tournee met kleinschalige optredens voor verzorgings- en verpleeghuizen in de week voor kerst.

Het eerste exemplaar van de door Willem Hesseling fraai vormgegeven jubileumglossy is op 13 maart 2018 overhandigd aan wethouder Thierry van Vugt.Toen werd ook het speciaal geschreven jubileumlied uitgevoerd.

De jubileumglossy is nog bij de koorleden of via de website worden besteld. U kunt een besteld exemplaar afhalen op een dinsdagavond tussen 19:45 en 20:00 uur bij de Vrije School aan de Ridder van Catsweg in Gouda of laten bezorgen (daar komen dan wel bezorgkosten bij; het is een "gewichtig blad"!).