23 november 2019 atill 4

Toonkunst Gouda voerde in het koorgedeelte van de Goudse Sint-Jan het Stabat Mater van Antonin Dvorák uit.

Omdat de net benoemde dirigent Toonkunst Gouda midden in de repetitieperiode voor dit concert in de steek liet, moest heel snel een nieuwe dirigent gevonden zien te worden. De vorige dirigent Leo Rijkaart bleek gelukkig bereid om als gastdirigent het concert te redden. Het zal zeker meegeholpen hebben dat het Stabat Mater van Dvorák een van zijn favoriete werken was.

Onder zijn leiding was het koor in staat om samen met solisten en orkest een prachtig concert te geven. Toonkunst Gouda is Leo Rijkaart dan ook zeer dankbaar. Tijdens de laatste repetities voor het concert is tevens een uitgebreide en grondige sollicitatieprocedure opgestart waarbij een groot aantal zeer gekwalificeerde dirigenten meededen. Juist door dit grote aanbod was het zelfs moeilijk kiezen. Uit alle sollicitanten is uiteindelijk de keus gemaakt voor Niels Kuijers uit Rotterdam. In januari 2020 nam hij het dirigeerstokje over.

Stabat Mater van Antonin Dvorák in de Goudse Sint-Jan met gastdirigent: Leo Rijkaart en de solisten: Renate Arends (sopraan), Carina Vinke (alt), Jan-Willem Schaafsma (tenor) en Frans Fiselier (bas). De begeleiding was weer in handen van het. Holland Kamer Orkest